Oranje Wit A1 – Fortuna/Delta Logistiek A1: 21-24 De A1 lijkt weer op weg naar de play-offs

Ook dit seizoen lijkt Fortuna A1 weer op weg naar de play-offs van de junioren Hoofdklasse. Nadat vorige week al van concurrent DeetosSnel werd gewonnen heeft de A1 zaterdag ook de andere concurrent Oranje Wit in Dordrecht verslagen. Met name een sublieme fase net na rust zorgde voor een mooie voorsprong die niet meer uit handen werd gegeven. Er werd gewonnen met 21-24.

Fortuna begint erg matig aan de wedstrijd. De A1 heeft nog niet geschoten als Oranje Wit er al twee in heeft liggen. Fortuna maakt dan de 2-1 waarna Oranje Wit de eerste strafworp van de dag mist. Aan de andere kant maakt Fortuna wel een strafworp en na deze 2-2 heeft Fortuna een goede fase en lopen ze uit naar 3-6. Hierna wordt Fortuna met name in de aanval erg slordig. De passing is slecht en met name hierdoor worden weinig goede aanvallen opgezet. In 7 minuten weet Fortuna hierdoor slechts 1 goal te maken (in deze fase mist Fortuna een strafworp), Oranje Wit weet er 5 te maken en dus heeft Oranje Wit het initiatief en staan ze met nog 10 minuten te spelen 8-7 voor. Dan gaat het even gelijk op qua scores en met nog zo’n 4 minuten tot de rust staat het 10-9. Dan mist Oranje Wit hun tweede stip van de dag en in de slotfase van de eerste helft maakt Fortuna daar goed gebruik van want de rust komt met 11-13.

Na de rust zien we met name in de eerste fase een subliem Fortuna. In 3 minuten tijd gaat het naar 11-17 (en in deze fase mist Fortuna zelfs nog een stip). Rond de rust heeft Fortuna in 7 minuten tijd dus een run van 1-8. Na deze 3 minuten in de tweede helft neemt Oranje Wit logischerwijs een time-out. Dit helpt een beetje want ze scoren na de time-out meteen 2x en dan staat het dus 13-17. Dan mist Fortuna voor de derde keer een stip, maar de score gaat door een afstandsschot toch naar 13-18. Gelukkig minder plaatsfouten van Fortuna in de tweede helft en dit zorgt voor betere, rustigere en verzorgde aanvallen. Oranje Wit probeert weer aan te haken bij 14-18 en 17-20 maar Fortuna scoort door op de juiste momenten. De supporters zijn er nog niet gerust op, zeker als we terugdenken aan het potje bij KCC en de inhaalrace van Fortuna. De A1 verdedigt echter zeker in deze fase weer (collectief) uitstekend en dat is weer erg knap. In de laatste 11 minuten wordt er wat minder gescoord. Met nog 3 minuten te spelen staat het 19-23 en krijgt Oranje Wit een strafworp, Fortuna neemt een time-out en na deze time-out mist ook Oranje Wit hun derde stip van de dag. Meteen hierna schiet Fortuna een afstandsschot binnen voor de 19-24 en dat is echt de definitieve beslissing. In de laatste minuten speelt Fortuna de tijd uit en scoort Oranje Wit voor de statistieken nog 2 goals waardoor de eindstand 21-24 is.

Fortuna lijkt met 6 punten voorsprong (en een beter onderling resultaat) een play-off plek niet meer te kunnen missen. Het lijkt zo normaal maar wat is het weer bijzonder knap dat dit team in deze loodzware poule zo goed (samen) speelt en zo goed overeind blijft. Er zijn nog genoeg verbeterpunten maar wat maken ze een goede ontwikkeling door. De ploeg zal wel scherp moeten blijven maar daar zullen Ed en Niels vast voor zorgen 😉

Volgende week speelt de A1 om 18.45 uur in Delft tegen Nieuwerkerk. Succes A1!

Tekst: Erik Snaphaan