PKC/SWKGroep wint voor negende maal FKS

Een jaarlijkse traditie beleefde zaterdagavond wederom haar hoogtepunt. Het twintigste Fortuna/Delta Logistiek Korfbal Spektakel werd gewonnen door PKC/SWKGroep. De Papendrechters versloegen Fortuna/Delta Logistiek eenvoudig met 19-29.

De twee ploegen met de meeste historie op het FKS stonden zaterdagavond in de finale tegenover elkaar. PKC plaatste zich een dag eerder voor de negende maal voor de finale. Fortuna/Delta Logistiek speelt uiteraard al twintig edities mee, en kwalificeerde zich dankzij een eenvoudige overwinning op Avanti voor haar achtste finale. Drie keer stapte de thuisploeg als winnaar van het veld.

Fortuna/Logistiek, dat al drie jaar geen finale had gespeeld, kreeg al vroeg in de wedstrijd een tegenvaller te verwerken. Marcel Segaar miste op een gelijke stand een strafworp en in het reboundduel dat volgde belandde de elleboog van Danny den Dunnen ongelukkig op het voorhoofd van de Delftse aanvoerder, al bloedend moest hij met een flinke snee de zaal verlaten om zijn wond in het ziekenhuis verder te laten behandelen. Of Fortuna/Delta Logistiek erdoor van slag was, is moeilijk te bepalen. In ieder geval liet PKC er geen gras overgroeien. Richard Kunst schoot drie keer en scoorde net zo vaak, mede dankzij deze reeks liep de titelverdediger uit naar een vlotte 2-7 voorsprong. Aanvallend beleefde de thuisploeg een lastige avond.

Op het moment dat de rust werd bereikt hadden alleen Preuninger (3) en Joren van Nieuwenhuizen (2) gescoord. Een opmerking incident vond vlak voor de theepauze plaats. Laurens Leeuwenhoek leverde geregeld commentaar op het arbitrale duo Ronald Buis en Alphons Meijer, die daar niet van gediend was. Zonder een rode kaart te trekken verzocht hij Detlef Elewaut zijn aanvoerder, met nog drie minuten te spelen in de eerste helft, naar de kant te halen. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar uiteindelijk betrad wel Thom van der Rhee de speelvloer. Leeuwenhoek zou na de rust wel weer terugkeren.

Verdedigend speelde de thuisploeg eigenlijk best aardig, vooral in de beginfase dwong het PKC tot veel fouten en onderschepte het ook geregeld. Andersom deed PKC hetzelfde, maar de titelfavoriet voor het komende Korfbal Leagueseizoen was veel zorgvuldiger met haar kansen, waardoor de terechte ruststand 5-11 was.

Na de rust veranderde het spelbeeld niet. PKC domineerde, hoefde niet eens tot het uiterste te gaan om Fortuna in deze eenzijdige finale te verslaan. Fortuna/Delta Logistiek, dat na een goed veldseizoen, wellicht wilde denken aan play-offs zal gedurende de Korfbal League uit een ander vaatje moeten tappen om aanspraak te maken op die bovenste vier plekken. Aan de andere kant weet het dat PKC in principe van alle Delftse concurrenten zal winnen.

Bij PKC liet Suzanne Struik zien niet voor niets tot de beste speelsters van Nederland genoemd wordt. Met Zes doelpunten, waaronder twee heerlijke doorlopen en een onehander kon zij het Papendrechtse publiek wel bekoren. Dat ambieerde Danny den Dunnen uiteraard ook. Hoewel hij veel show bracht in de wedstrijd, liet hij de zaal toch het meeste kolken toen hij in een reboundduel bijna een eigen doelpunt fabriceerde.

Waar in de eerste helft de doelpunten schaars waren, daar ging het beide ploegen in de tweede helft een stuk gemakkelijker af. Bij Fortuna kreeg Nik van der Steen de smaak te pakken, hij maakte er uiteindelijk zeven. Datzelfde aantal was weggelegd voor Leeuwenhoek. PKC had zaterdagavond geen moeite om haar titel te verdedigen; 19-29. PKC veroverde daarmee voor de negende maal de titel – uit negen finales – op het FKS.

Vochtige vloer zorgt voor vervroegd einde wedstrijd; Blauw-Wit wint
Avanti, dat debuteert op het hoogste niveau en daarmee ook haar eerste uitnodiging verdiende voor het FKS 2017, speelde in de strijd om het brons tegen het Amsterdamse Blauw-Wit. Bij de ploeg uit Pijnacker stond voor Fortuna/Delta Logistiek-bekende Sijmen van den Bergh in de basis. Rick van den Blink, die lange tijd geblesseerd was, begon op de bank. Bij Blauw-Wit werden basisplekken ingeruimd voor Peter Scheek en Tess ten Pas die daarmee in de laatste wedstrijd voor de Korfbal League de kans kregen om een basisplaats gedurende de competitie te veroveren.

Zonder verwachtingen was het voor Avanti vooral belangrijk dat het zich niet naar de slachtbank zou laten leiden. En daar leek het in het eerste deel van de eerste helft ook niet heen te gaan. Blauw-Wit was beter, maar Avanti speelde onbevangen. Vooral Jordi van Zuidam voelde zich als een vis in het Korfbal Leaguewater. Terwijl zijn ploeggenoten moeite hadden met scoren, wist de inwoner van Nootdorp in de eerste helft al vijf keer te scoren, vooral zijn 11-7 was er één om de vingers bij af te likken, vanuit de doorbraak scoorde hij met één hand het mooiste doelpunt aan de zijde van de Pijnackernaren. Of het het doelpunt van de wedstrijd was? Dan zal hij moeten wedijveren met Marc Broere. De balvirtuoos van Blauw-Wit had die titel veilig kunnen stellen toen hij op een stand van 17-8 met één hand een doorbrak probeerde af te ronden. Dat mislukte, maar zijn jumpshot die de 7-2 betekende was ook van ongekende schoonheid.

Halverwege de strijd om het brons had Blauw-Wit al bewezen dat het de beste van de twee Korfbal Leagueclubs was. Mede dankzij vier doelpunten van zowel Broere, Scheek als Loraine Vissers ging de Amsterdamse formatie van Barry Schep met 17-10 de rust in. De tweede helft stond in het teken van de tijdelijke rentree van Van den Blink in de Fortuna-hal. De voormalig Fortunees betrad het veld voor David Post versierde met zijn eerste actie direct een strafworp, die hij vervolgens ook zelf benutte. De Avantiaan scoorde uiteindelijk drie keer.

De tweede helft verkocht Avanti haar huid duur, hoewel de wedstrijd al gespeeld was, bleef het haar aanvallen zorgvuldig opzetten om uiteindelijk vol vertrouwen naar Capelle af te reizen, waar KCC/SO natural volgende week de eerste Korfbal League-tegenstander is. Wederom onder aanvoering van Van Zuidam – hij scoorde uiteindelijk negen keer – deed Avanti alles wat in haar mars lag, maar dankzij de fenomenale heren van Blauw-Wit kwam het niet dichterbij. Vissers was de enige Blauw-Witter die met het mannengeweld mee kon. De voormalig speelster van Dalto/Klaverblad Verzekeringen mikte vijf keer raak. Blauw-Wit kwam nooit meer in de problemen, al liet het Avanti nog terugkomen tot vijf verschil. Met nog drie minuten op de klok besloot scheidsrechter Marco van der Lucht af te fluiten omdat de speelvloer vochtig was geworden. Om blessures te vermijden, gingen beide coaches akkoord met een vervroegd einde. Eindstand: 27-22.