‘Racisme? Bij Fortuna toch geen probleem?’

De titel is de eerste gedachte die in mijn hoofd op komt. Wij Fortunezen zijn toch van die beschaafde korfballers? Dat zou best kunnen en mogelijk komt racisme of ander soort kwetsend gedrag bij ons niet voor, dan toch is het geen onderwerp om niet bij stil te staan. Juist nu is het goed om aandacht te besteden aan een maatschappelijk probleem, maar nog belangrijker, om ook daadwerkelijk tot actie over te gaan.

Opmerkingen, al dan niet grappig bedoeld, kunnen kwetsend overkomen. En dat kan ook als je je daar zelf niet bewust van bent. Juist die opmerkingen kunnen door sommige personen als heel vervelend worden ervaren, omdat het misschien klein voelt. Dan kun je vinden dat iemand zich niet moet aanstellen, dan kun je vinden dat je tegen een grapje moet kunnen en dat iedereen het recht heeft om zijn mening te verkondigen en grappig moet kunnen zijn. Dat is aan iedereen zelf.

Wat we ook kunnen doen is elkaar aanspreken op mogelijk kwetsend en ander ongewenst gedrag, dat we elkaar er op attenderen en het bespreekbaar maken. Wij, als Fortunezen onder elkaar. We kunnen elkaar helpen om de maatschappij een klein beetje mooier te maken en daarmee ook Fortuna nog een klein beetje mooier te maken. Stel af en toe de vraag of iemand bewust is wat de impact van een opmerking of grap zou kunnen zijn voor een ander. Van mij hoeft niemand te veranderen, maar als we elkaar bewuster maken, dan zetten we al een heel grote stap.

Sport is zo ontzettend mooi, omdat het staat voor alles wat wij met onze maatschappij voor ogen hebben. Vriendschap en verbroedering. Laten we elkaar helpen om de sport in zijn algemeenheid nog mooier te maken door een bijdrage te leveren aan de maatschappij. En laten we daarmee in ons specifieke geval Fortuna/Delta Logistiek een nog mooiere en warmere club maken. Help elkaar en word bewust.

Tim van Peppen
Bestuurslid Fortuna/Delta Logistiek

Lees meer nieuws

Share This