In een uitverkochte Fortuna/Delta Logistiek-hal werd vrijdagavond de openingswedstrijd van een nieuw seizoen Cashback World Korfbal League gespeeld. PKC/SWKGroep, verliezend finalist, ging op bezoek bij landskampioen Fortuna/Delta Logistiek. Zinderend, spectaculair en onbeslist, zo kun je de wedstrijd best omschrijven. Beide ploegen verdeelden de punten: 22-22.

Iets meer dan tweehonderd dagen geleden werd de Delftse formatie na vijftien jaar weer eens zaalkampioen van Nederland, daarmee werd het tevens de laatste winnaar in de Ziggo Dome, in ieder geval voorlopig. Vrijdagavond begon de Korfbal League aan haar weg naar het oude vertrouwde Ahoy, waar op 4 april de finale wordt gespeeld.

Hoewel Fortuna/Delta Logistiek slechts twee mutaties kende, aanvoerder Marcel Segaar en pinchhitter Tim Heemskerk, zetten een punt achter hun topsportcarrière, gold het vrijdagavond zeker niet als favoriet. PKC, waar het een komen en gaan van spelers was, staat bij de bookmakers in de top van de titelfavorieten. Vooral het damesviertal kende een aantal nieuwe gezichten. Ten opzichte van de finale van vorig seizoen was alleen Sanne van der Werff terug te vinden op het wedstrijdformulier, Brett Zuijdwegt (overgekomen van DeetosSnel), Zita Schröder en Maaike Steenbergen, werden vergezeld door de bekende heren: Laurens Leeuwenhoek, Richard Kunst en Olav van Wijngaarden, terwijl de eveneens van DeetosSnel overgekomen Randy Oosting ook zijn opwachting mocht maken.

Nieuwe regels
Bepakt met groene kaarten floot het scheidsrechtersduo Marcel Luttik en Joeri Kok het nieuwe seizoen in gang. Een nieuw seizoen met drie nieuwe regels, wedstrijden worden geleid door twee scheidsrechters. De groene kaart is een extra kaart die geldt als tijdstraf van vijf minuten en de strafworp wordt genomen door degene wiens doelkans verloren gaat. In de voorbereiding maakte Fortuna/Delta Logistiek al kennis met de groene kaarten. Vrijdagavond was het Richard Kunst, na een confrontatie met Thomas Reijgersberg, die de twijfelachtige eer had om de allereerste officiële groene kaart in de korfbalgeschiedenis te pakken. Hij accepteerde hem zonder commentaar.

Gek genoeg was een gemiste strafworp van Joren van Nieuwenhuijzen op 5-5 het moment waarop Fortuna/Delta Logistiek de touwtjes in handen nam. PKC nam in de beginfase, voornamelijk via een zuivere Maaike Steenbergen, de leiding, maar wist zich geen raad met de loepzuivere en bij vlagen ongrijpbare Nik van der Steen. De voormalig KCC’er trok zijn vorm van vorig seizoen gewoon door en mag zo langzamerhand tot de beste spelers van de Korfbal League worden gerekend.

Diezelfde Van Nieuwenhuijzen, die ook in de rebound zijn mannetje stond, schoot Fortuna/Delta Logistiek op een voorsprong, die het vervolgens tot in de laatste minuut niet meer weggaf. Het noopte PKC-trainer Daniel Hulzebosch al vroeg in de wedstrijd tot een wissel. Olav van Wijngaarden verplaatste naar het andere vak, terwijl de lichtgeblesseerde Richard Kunst vijf minuten vanaf de zijlijn moest toekijken. Marijn van den Goorbergh kwam zo naast Randy Oosting te spelen.

De dubbele wissel bereikte niet het gewenste effect, want Fortuna/Delta Logistiek, dat een wisselvallige veld- en oefencampagne kende, speelde stoïcijns haar aanvallen uit en eindigde structureel op de ‘logische’ namen. Alleen Daan Preuninger (4), Fleur Hoek (4) en Nik van der Steen (10) kwamen tot meer dan een doelpunt. En daar lag wellicht ook precies de crux voor een Delftse overwinning. Van der Steen, Preuninger, Mirjam Maltha en Michelle van Geffen namen als vak vijftien van de 22 doelpunten voor hun rekening, het andere aanvalsvak slechts zeven.

Bij PKC ging ook lang niet alles crescendo, Richard Kunst eindigde met zijn vakgenoot Laurens Leeuwenhoek veel onder de korf, waardoor Zuijdwegt en Steenbergen in het voorveld eindigden. Echter was Leeuwenhoek wel messcherp op de momenten dat hij vrij stond. Zijn koelbloedigheid werd nog maar eens duidelijk toen Van den Goorbergh in de slotfase een vrije doorloop miste, maar nog wel de gelegenheid had om Leeuwenhoek aan te spelen. Vanaf vijf meter was de international genadeloos; 21-20.

Fortuna/Delta Logistiek leek lange tijd de overhand te hebben in een spectaculair duel. Veel stevige rebounds, strafworpen en vrije ballen aan beide kanten, Kok en Luttik hadden vrijdagavond hun handen vol. Hoewel Fortuna volgens PKC-coach Hulzebosch de betere ploeg was, nam zijn ploeg wel het initiatief in de slotfase. De Delftse doelpunten bleven uit, waar de Papendrechters de juiste kansen wel wisten te verzilveren. Van Wijngaarden bleek uiteindelijk de gevierde man, hij zorgde dat de 22-20 die de speler van de avond, Nik van der Steen, had gemaakt, gelijk werd getrokken. Van afstand schoot de ijzersterke Papendrechter het openingswedstrijd naar een remise; 22-22.

Voor beide ploegen een wedstrijd met perspectief, wanneer zowel PKC als Fortuna/Delta Logistiek hadden kunnen winnen, dan weet je dan een gelijkspel terecht was. De kop is eraf, de weg naar Ahoy wordt door PKC voortgezet met een thuiswedstrijd tegen promovendus Tempo, terwijl Fortuna/Delta Logistiek op bezoek mag bij die andere promovendus; Groen Geel/IJskoud de Beste.

Share This