Tim Heemskerk keert met ingang van het seizoen 2018/2019 terug bij Fortuna/Delta Logistiek. Na twee jaar afwezigheid in de korfbalwereld merkte hij aan alles dat het weer enorm begon te kriebelen. ‘Twee jaar geleden verliet ik Fortuna/Delta Logistiek, maar liet ik de deur op een kiertje. In de afgelopen maanden besefte ik me dat ik die deur weer keihard wil opengooien. De lat ligt hoog, anders zou ik niet terugkeren. Ik ben nooit de speler geweest die dacht: als ik later oud ben ga ik in een vriendenteam spelen. Mensen mogen wat van mij verwachten, en terecht. Dat is topsport. Ik kom niet terug om lekker een balletje te gooien in de selectie. Ik kom terug voor het hoogst haalbare.’

Bucketlist
Eind februari 2016 maakte Heemskerk bekend dat hij de motivatie om week in, week uit meerdere keren met korfbal bezig te zijn, kwijt was. Hij wilde ervaren hoe het leven zonder korfbal en bijkomende verplichtingen was. Een keuze waar hij nooit spijt van heeft gehad. Hij kreeg de kans om de reis van zijn leven te maken. ‘Ik ben van begin januari tot begin mei met m’n rugzak door Zuid-Oost-Azië getrokken. Ik heb veel mensen leren kennen, ik heb mooie plekken op de aarde gezien en een vinkje op m’n bucketlist gezet.’

Een ander vinkje die hij graag nog op z’n bucketlist zet is ongetwijfeld het winnen van de Korfbal League. Tijdens zijn reis heeft hij in alle rust alles op een rijtje kunnen zetten en kwam hij tot de conclusie dat hij dit wil, met meer intrinsieke motivatie dan hij ooit heeft gehad. Gesprekken met de technische staf en de technische commissie volgden en vanavond hakte hij de knoop definitief door. ‘Ik ben kritisch, naar mezelf en volgend seizoen ook naar mijn teamgenoten. Ik ben er heilig van overtuigd dat de prestatie van vorig jaar geëvenaard of zelfs overtroffen kan worden. Met de komst van Fleur Hoek krijgen we bij de dames een ongelofelijke kwaliteitsimpuls. Met een fitte Tim Heemskerk is dit hetzelfde geval bij de mannen’, om er nog daadkrachtig aan toe te voegen: ‘En fit ga ik worden!’

Sterker dan ooit
De geboren Delftenaar doorliep de gehele jeugdopleiding van Fortuna/Delta Logistiek, was altijd jeugdinternational en kreeg zelfs een uitnodiging voor het grote Oranje. Tussendoor maakte hij een uitstapje naar TOP/SolarCompleet, maar na twee jaar keerde hij gewoon weer terug. ‘Fortuna is 100% mijn club. Al van jongs af aan. Ik ben er opgegroeid en ik ben er groot geworden.’ Met hernieuwde energie kijkt hij uit naar zijn rentree. ‘Ik ben fysiek sterker dan in de periode dat ik korfbalde. Mijn gevoel om mijzelf en mijn teamgenoten beter te maken is ten opzichte van het laatste seizoen met honderdtachtig graden gedraaid. In positieve zin uiteraard. Het is in eerste instantie heel leuk om iets te doen waar je schijnbaar behoorlijk goed in bent. Uiteindelijk is de trigger voor mij om dat waar ik goed in ben te doen met gemotiveerde spelers, speelsters en staf om me heen die ook op dat niveau kunnen acteren. Het moment dat je als collectief een zaal op de banken krijgt en als vereniging toe werkt naar grootse prestaties is hetgeen wat ik het meest heb gemist. Dat heb ik als supporter aan de zijlijn ervaren. Ik ben er nu achter dat ik dit de komende periode nog van binnen de lijnen meemaken.’

Gevoelsmens
Toen Heemskerk in 2016 besloot te stoppen, liet hij al weten dat hij zijn gevoel volgde. Dat is twee jaar later niet anders. ’Om terug te keren was het voor mij voorwaarde om een positief gevoel over te houden aan de gesprekken met de vereniging. Uitkomst van deze gesprekken waren van beide kanten positief. Ik wilde alleen dit nieuwe avontuur aan gaan als alle randvoorwaarden gevoelsmatig klopten. Dit was ook van beide kanten het gevoel; het is nu aan mij om weer korfbal-fit te worden en mijn oude niveau te overstijgen’, en of Thomas Reijgersberg nog een rol speelde in deze beslissing. ‘In zekere zin wel. Ik heb voor mijn reis al een aantal keer bij hem uitgesproken dat het weer kriebelde, maar heb hem er verder redelijk buiten gehouden. Ik ken mensen uit de staf en TC van Fortuna goed genoeg om dit zelf te kunnen regelen. Ik wist van Thomas dat hij het super leuk zou vinden. Voor mij is het ook weer bijzonder om na vier jaar weer met een van mijn beste maatjes te kunnen spelen.’

Ook zijn andere goede vriend Sijmen van den Bergh keerde terug naar Fortuna/Delta Logistiek: ‘In geval van Sijmen denk ik dat de gesprekken redelijk parallel met mijn gesprekken liepen. Dit heeft dus geen invloed gehad op mijn keuze. Maar het is natuurlijk wel een positieve bijkomstigheid. Niet alleen voor mij, voor de gehele selectie. Met zijn instelling en karakter is hij zowel binnen- als buiten het veld een directe toevoeging.’

Tot op het bot gemotiveerd
Met een tot op het bot gemotiveerde Heemskerk lijkt Fortuna/Delta Logistiek klaar voor weer een nieuw seizoen in de top van de Korfbal League. De 26-jarige spits sluit af: ‘Ik ben super trots om volgend jaar weer onderdeel uit te maken van de Fortuna selectie. Ik ga er samen met mijn teamgenoten alles aan doen om Delft en heel Nederland, na dit geweldige seizoen, verder te veroveren met attractief en agressief – in de goede zin van het woord – korfbal.’

Share This