Van der Steen matchwinner in bloedstollend einde

Nik van der Steen bleek zaterdagavond de matchwinner toen hij Fortuna/Delta Logistiek in de slotminuut voorbij DeetosSnel schoot. In een uiterst moeizame wedstrijd trokken de Delftenaren uiteindelijk met 20-19 aan het langste eind en sloten daarmee tevens 2018 als koploper van de Korfbal League af.

In het steevast roulerende Fortuna/Delta Logistiek waren er zaterdagavond geen basisplaatsen voor Thomas Reijgersberg, Daan Preuninger, Claire van Oosten en Jessica Lokhorst. Het viertal zag een matig begin van beide ploegen, waarin uiteindelijk Roos van Groen de ban brak. Zij schoot van afstand de 1-0 op het scorebord, waarna Jimin de Vries vrij snel daarna de kans kreeg om de stand weer in evenwicht te trekken. Dat deed hij niet direct, want vanaf de strafworpstip faalde hij. Niet veel later tekende hij echter alsnog met een afstandsschot voor de gelijkmaker.

Zijn directe tegenstander Nik van der Steen bleek ook zijn zinnen te hebben gezet op een doelpuntrijke wedstrijd. Nadat de voormalig speler van KCC/SO natural zijn vakgenoot Mirjam Maltha de tweede Delftse voorsprong zag binnen schieten, deed hij met zijn 3-1 ook een duit in het zakje. Het zou een kleine onderlinge strijd worden tussen De Vries en van der Steen. Beide heren werden veelvuldig gezocht en dat bleek meer dan terecht. Na vijftig minuten eindigden beide heren met zeven doelpunten.

Het was zelden goed wat er werd vertoond in Delft, al vielen de doelpunten in de eerste helft veelvuldig. In een beginfase waarin het stuivertje wisselen was, pakte Fortuna/Delta Logistiek vlak voor rust een eerste gaatje van drie punten. Tim Heemskerk, die een moeizame eerste helft kende zorgde voor de 14-11, waarna Marit Nieuwland op slag van rust voor de 14-12 tekende.

De Dordtenaren voelden dat er wat te halen viel en zagen bovendien een schotloos Fortuna/Delta Logistiek. Mats van Gemert heerste in de rebound en zorgde ervoor dat de Delftenaren minder dan gewoonlijk konden herhalen. Zijn vakgenoten De Vries en Brett Zuijdwegt konden dat wel, waar uiteindelijk zijn andere vakgenoot Nieuwland wederom van profiteerde. Zij zorgde na doelpunten van Wessel van Nes en Maureen Oudman weer voor een voorsprong voor DeetosSnel. Het schudde Fortuna/Delta Logistiek wakker. Tim Heemskerk bracht een einde aan de doelpuntenimpasse.

DeetosSnel behield het initiatief, maar kwam nooit op een grotere voorsprong dan één. Ard Korporaal en Damien Folkerts wisselden veelvuldig en zagen dat redelijk goed uitpakken. Thomas Reijgersberg kreeg grip op Van Gemert en Daan Preuninger zorgde in het andere vak uiteindelijk voor een nieuwe voorsprong: 19-18. Die werd uiteindelijk gepareerd door natuurlijk De Vries, die in de slotfase veelvuldig voor zijn eigen kans ging. Zenuwslopende minuten braken aan.

Waarbij uiteindelijk Nik van der Steen de gevierde man werd. Van der Steen schoot in het tweede bedrijf weliswaar minder goed dan in de eerste helft, maar stond er wel op het moment dat zijn ploeg het vroeg. Reijgersberg liet het na om met een doorloop vanuit zijn eigen rebound de voorsprong te pakken, maar dankzij zijn reboundkracht was het wel in staat om Fortuna/Delta Logistiek weer te laten herhalen. Daar profiteerde Van der Steen optimaal van. Hij kreeg in de laatste minuut schuin achter de korf de bal in zijn handen en schoot onberispelijk binnen: 20-19. Brett Zuijdwegt, naar het andere vak gehaald, kreeg nog een kans, maar een uiteindelijke rebound van Preuninger zorgde voor de definitieve beslissing. Een moeizame wedstrijd leverde uiteindelijk wel twee punten op en daarmee sluit Fortuna/Delta Logistiek 2018 – samen met PKC/SWKGroep – als koploper af.