Als we het hebben over Klassiekers die al jaren geen Klassiekers meer zijn, dan zijn dat wel wedstrijden tussen Fortuna/Delta Logistiek en PKC/SWKGroep. Historisch gezien is de Papendrechtse formatie een rivaal. PKC is de ploeg die Fortuna/Delta Logistiek in haar laatste drie finales drie keer tegenkwam, waar er twee finales van werden gewonnen. De laatste ging verloren. Het was ook de laatste keer dat het echt spannend was.

Zaterdagmiddag hoeft geen Fortunees de illusie te hebben dat er op bezoek bij PKC wel even gewonnen gaat worden. De laatste zeven wedstrijden werden met minimaal vijf punten verschil verloren, met als absoluut dieptepunt de nederlaag van vorig seizoen. Toen vermorzelden de Papendrechters in eigen huis ons vlaggenschip met 29-15. Natuurlijk zijn daar kanttekeningen bij te plaatsen. Geblesseerde en zieke spelers en bovendien een aantal spelers die werd gespaard. Een week later wachtte DVO/Accountor. Een wedstijd waarin degradatie op het spel stond.

Toch is er één wedstrijd na die verloren finale in 2013 die de burger moed geeft. Het was de eerste thuiswedstrijd tegen PKC na 20 april 2013 – de datum van de finale. Op zaterdag 25 januari 2014 kwamen de Papendrechters op bezoek in Delft. De algemene tendens was dat de bezoekers wel even zouden winnen. Maar Fortuna/Delta Logistiek greep PKC bij de strot en liet haar niet meer los. Kenners klaagden achteraf dat Fortuna/Delta Logistiek ‘veel te hard’ speelde, maar het was wel het recept waarmee het frivole PKC werd bedwongen.

Overigens was het nooit onsportief wat Fortuna destijds in Delft liet zien. Ze speelden misschien wel een voorloper van het spelletje wat we nu spelen. Opjagen, uitverdedigen en heel veel rebounds pakken. Tel daar 27 doelpunten bij op en je wint met 27-21. Een wedstrijd waarin alles klopte. Als Fortuna/Delta Logistiek zaterdag wil winnen van de koploper, dan moet alles kloppen. Het niveau halen wat in de tweede helft tegen KZ/Hiltex werd gehaald en misschien nog wel net een beetje meer.

Een mooi streven en vooral een wedstrijd waarin zonder druk gespeeld kan worden. Niks moet, alles mag. Een wedstrijd waarin geleerd mag worden. Kijk je heel eerlijk, dan is PKC torenhoog favoriet. Maar als je verder kijkt dan zaterdagmiddag en de leercurve bij het talentvolle Fortuna/Delta Logistiek wordt doorgezet, dan kan het zomaar zo zijn dat over drie, twee of misschien wel één jaar de spanning weer helemaal terug is. Een wedstrijd die weer een Klassieker genoemd mag worden. Laten we stilletjes hopen dat dat snel gebeurt, met zaterdag als eerste aanzet.

Share This