Waar kan ik de Korfbal League wedstrijden kijken?

Voorlopig niet live in de zaal. Helaas is er geen publiek welkom in de Fortuna/Delta Logistiek hal. Voor iedereen heel vervelend, maar onze selectie is zich aan het voorbereiden op het ingekorte Korfbal League seizoen en gaat als “Defending champion” proberen zich te plaatsen voor de play-offs. Vanaf 2 januari a.s. zijn de Korfbal League wedstrijden niet meer te zien via ons YouTube kanaal. Maar waar dan wel? Dat lees je hieronder.

Zoals iedereen misschien weet wordt in 2021 het vertrouwde YouTube namelijk verruild voor een nieuw platform: Eyecons. De achterliggende gedachtes van deze verhuizing zijn in verschillende publicaties bekend geworden (alle data in eigen beheer, geen plotselinge advertenties buiten onze regie om, niet overgeleverd aan de grillen van Google, om er maar een paar te noemen). Maar hoe gaat dit nou allemaal precies in z’n werk?

Het allereerste wat iedereen moet doen die graag weer van onze selectie en het overige nationale topkorfbal wil gaan genieten, is even registeren op www.eyecons.com. (Zet deze link in je favorieten!)

Zo gebeurd, dus handig om dit alvast geregeld te hebben. Dit doe je door rechtsboven op het ‘poppetje’ te klikken. Hier kun je later ook inloggen. Het enige wat je hoeft in te vullen is een e-mailadres en wachtwoord. Op den duur kan je misschien meer zaken aan geven in jouw account, zoals clubvoorkeur(en) en andere persoonlijke informatie waarmee je – desgewenst! – persoonlijke advertenties zou kunnen krijgen. Want hoewel alle streamcrews de professionele livestreams op volledig vrijwillige basis verzorgen, gaat toch écht voor niets de zon op. En door een paar keer een advertentie van lokale of nationale sponsor te bekijken, kunnen de streams, de clubs en uiteindelijk de sport zich verder door blijven ontwikkelen.

Als je een account hebt gemaakt en ingelogd bent, kun je video’s en streams bekijken. Klik linksboven op ‘Live’ om naar een overzicht van alle wedstrijden te gaan die dan worden uitgezonden (ook van andere sporten). Ook is er een mooi banier met Mick Snel waarop je kunt klikken voor allerlei andere content zoals samenvattingen, interviews, etc.

“Is Eyecons ook smart?”

Ja en nee.

Hoewel er een aantal grote partijen achter Eyecons zitten (House of Sports en Southfields), staat het YouTube van Google qua techniek uiteraard op eenzame hoogte (maar daar lever je dan ook heel veel vrijheid voor in). Dit betekent in de praktijk dat er (nog) geen Eyecons-app is voor bijvoorbeeld de SmartTV-omgevingen van LG en Samsung en dat er ook geen iOS- of Android-varianten zijn.

Wél is de website van Eyecons geoptimaliseerd voor mobiel, wat wil zeggen dat je op je telefoon/iPad/tablet/etc. gewoon via de browser naar de site kan om de livestreams te bekijken. Het wordt over het algemeen aangeraden om hiervoor Google Chrome te gebruiken en wel om het volgende:

“Hoe kan ik livestreams kijken op mijn (smart) TV?”

Zet het beeld door vanaf jouw PC of laptop:

  • Zonder Google Chromecast: Sluit een HDMI-kabel aan tussen je PC en TV, selecteer de juiste HDMI-ingang op je TV en breid zo nodig het bureaublad naar wens uit volgens deze stappen: Windows of Mac
  • Met Google Chromecast: Ga met de Google Chrome-browser naar www.eyecons.com, klik in de Eyecons-player op het cast-symbool en selecteer jouw Chromecast.

Zet het beeld door vanaf jouw smartphone of tablet:

  • Met Apple Airplay: Ga met de Safari- of Firefox-browser naar www.eyecons.com en klik op het Apple Airplay-icoontje in de Eyecons-player.
  • Met Google Chromecast: Ga met de Google Chrome-browser naar www.eyecons.com, klik in de Eyecons-player op het cast-symbool en selecteer jouw Chromecast. Let op! De standaard Samsung-internetbrowser ondersteunt vooralsnog geen Google Chromecast.
  • Er zijn nog vele andere apps die zogenaamde ‘screen ‘mirroring’ naar een Smart tv kunnen doen. Dit verschilt enorm per telefoon en/of televisie in kwestie en is daarom niet van een deftige handleiding te voorzien.

Bij alle Smart tv’s is het bovendien mogelijk om direct met de internetbrowser van de televisie naar www.eyecons.com te gaan. Sommige nieuwe modellen hebben zelfs een vorm van Chromecast of Apple TV ingebouwd om gebruik van te maken, al vinden sommige fabrikanten het dan weer nodig om deze functionaliteit een andere naam te geven (Samsung Smartview bijvoorbeeld).

“Klinkt goed, maar hoe weet ik nou zeker dat het werkt als Fortuna/Delta Logistiek straks begint thuis tegen DOS’46 op 16 januari?”

Dit doe je door zaterdag 2 januari en 9 januari lekker naar de oefenwedstrijden van Fortuna/Delta Logistiek te kijken. De eerste is thuis tegen KZ/Thermo4U en zal naar Eyecons gestreamd worden door de eigen Fortuna/Delta Logistiek Mediacrew. De tweede is uit bij PKC/Vertom. Twee mogelijkheden dus om het nieuwe platform uit te proberen.

Kom je er ondanks lang beraad met technische buren, kleinzonen of handige papa’s of mamma’s tóch niet uit? Stuur dan even een mailtje naar klmanager@fortuna-korfbal.nl. Dan kijken we wat we kunnen doen. Vermeld wel even duidelijk wat je wel en niet hebt geprobeerd en om welke combinatie van apparaten en besturingssystemen het gaat.

Op naar een mooi Korfbal League-stream seizoen op eyecons.com.

Lees meer nieuws

Wedstrijdverslag 17 april

Zijn jullie ook zo benieuwd naar de verrichtingen van al onze jeugdteams? In deze rubriek kunnen jullie wekelijks teruglezen hoe de jeugdploegen het ervan af

Lees meer »