Wat een spektakel gisteren in de Ziggodome. Duizenden korfballiefhebbers in de zaal, nog veel meer liefhebbers voor de tv, het was geweldig. Onze A1 die na een bloedstollende wedstrijd Nederlands Kampioen werd! Onze selectie die vocht voor wat het waard was maar terecht hun meerdere moest erkennen in TOP.

Maar wat ik als supporter jammer vond, was dat voor Fortuna de finale in Ziggo als een nachtkaars uit ging. Voor de verliezend finalist geen moment om als spelers en supporters samen een prachtig Korfballeague-seizoen af te sluiten. Ik vind dat een gemiste kans. Zeker omdat spelers en supporters onverbrekelijk met elkaar verbonden zijn in onze sport en zeker ook in onze vereniging. Ik heb dit punt onder de aandacht gebracht van het KNKV om mee te nemen in hun evaluatie van dit evenement. De brief die ik hierover geschreven heb volgt hier onder.

Geacht KNKV,

Wat een spektakel was het gisteren in de Ziggodome! Wat een korfbalfeest.

Maar wel eindigend in een deceptie voor de verliezend finalist en vooral haar supporters. En dan heb ik het niet over de wedstrijd en de entourage, daar was niets mis mee. Een mooie entourage en een terechte winnaar. Waar ik het over heb is het einde van dit spektakel. Er was geen enkele ruimte voor de verliezend finalist om het einde van een, ondanks het verlies in de finale, prachtig Korfballeague-seizoen met de supporters af te sluiten.

Ik heb er alle begrip voor dat de NOS en sport- en korfbalminnend Nederland alleen interesse heeft in de huldiging van de winnaar. Dat is logisch en ik zou daar ook alle ruimte voor nemen.

Maar korfbal, hoe professioneel wij ook (willen) zijn, is een sport die leeft door interactie tussen club en spelers. Interactie tussen honderden vrijwilligers die de club, hún club dagelijks draaiende houden en hún selectie. Bijna 600 Fortuna-supporters gaven 30+ euro per persoon uit en reisden zaterdag af naar de Ziggodome om hún spelers van support te voorzien. Gedurende de wedstrijd hebben zij hun spelers hartstochtelijk aangemoedigd. Wat jammer is het dan dat er geen ruimte is om dit mooie seizoen gezamenlijk af te sluiten.

Wat jammer ook voor de spelers van de selectie die het beste uit zichzelf hebben gehaald om deze finale te bereiken. Die ook in de finale hun laatste krachten hebben gebruikt om een goed resultaat proberen neer te zetten maar die hun meerdere terecht hebben moeten erkennen in de tegenstander. Uiteindelijk hebben zij hun zilveren medaille van de tafel mogen graaien in de kleedkamer.

The winner takes it all… tja, dat is het adagium in topsport. Toch hoop ik dat u als KNKV in de evaluatie zult meenemen dat een afsluitend moment voor de verliezend finalist ook van groot belang is. De verliezend finalist die een club achter zich heeft staan, vrijwilligers, supporters, kleine spelers die hun helden komen aanmoedigen. Gun hen een moment met elkaar ergens aan het einde van de finale. Laat ook hen elkaar ontmoeten op de speelvloer. Na de kampioen, na de NOS, gewoon op een moment daarna.

Geacht KNKV, geef de NOS de winnaar maar geef de spelers en supporters van de verliezend finalist, net als bij de juniorenfinale, een moment om elkaar respect te betuigen en een prachtig Korfballeague seizoen samen af te sluiten.

Met vriendelijke groet,

Een ouder van een selectiespeler maar ook ouder van korfballende niet-selectiespelers, vrijwilliger, korfballiefhebber maar vooral supporter van Fortuna,

NvW

Share This