‘Hardlopen is mijn medicijn geworden’
Hardlopen is veel meer dan een sport. Hardlopen is een middel om nieuwe dingen te ervaren en nieuwe dingen te ontdekken.
Moeder en hardloopster Simone besloot een aantal jaar geleden te beginnen met hardlopen. Nooit dacht ze dat het ook zou helpen tegen haar depressie. ProRun sprak de 47-jarige hardloopster uit Vught over haar passie voor hardlopen en wat ze door deze sport heeft ontdekt. “Op een gegeven moment voelde ik me zo slecht dat ik dacht: oké dan probeer ik maar wat te gaan sporten.”
Simone was alleenstaande moeder met twee dochters. “Vaak voelde het allemaal heel zwaar en het gebeurde wel eens dat ik huilend bij de huisarts zat omdat het allemaal niet meer lukte en ik alleen maar moe en verdrietig was.
De huisarts kon niet veel doen en gaf aan dat dit waarschijnlijk kwam omdat het leven als alleenstaande, fulltime werkende moeder gewoon heel zwaar kon zijn en ik vooral goed voor mezelf moest zorgen. Dat was zijn advies.”
Uiteindelijk kwam er een moment waarop Simone het leven niet meer zag zitten. “Ik vond het niet erg als het op dat moment zou stoppen, maar daar was ik ontzettend van geschrokken. Ik ben toen weer naar de huisarts gegaan, maar nog steeds was er geen oplossing. Ik sukkelde dus gewoon maar door en probeerde dan ‘wat te gaan sporten’ door hard te gaan lopen maar verder dan een paar minuten rennen en een paar minuten wandelen kwam ik niet.
Simone zag een advertentie voor een hardloopgroep en besloot om zich aan te melden. “Ik ben begonnen met Start to Run, omdat ik in een nieuwe stad ging wonen en bijna niemand kende. De training was twee keer per week en was bedoeld om een afstand van 5 km op te bouwen.” Simone merkte dat het lopen steeds beter ging en ze ook steeds sneller werd, maar naast het fysieke, merkte ze ook dat ze mentaal sterker voelde. “Door het lopen merkte ik dat het steeds beter af ging om te praten als ik ergens mee zat. Als ik me niet fijn voelde en niet kon praten, ging ik lopen waarna een gesprek wel mogelijk was omdat de ergste druk er af was. Ik voelde me steeds beter en sterker worden.” Simone dacht toen dat ze misschien ook zonder medicatie kon. “Na drie jaar hardlopen en medicijn gebruik, wilde ik proberen of het ook zonder medicatie kon. Ik liep inmiddels halve marathons en had een loopgroepje bij elkaar van enkele collega’s waarmee ik na werktijd ging lopen.”
Simone besloot toen langzaam met haar medicatie af te bouwen. In combinatie met minimaal drie keer per week hard te lopen en homeopathische middelen was het haar gelukt. “Na ongeveer een jaar is het me gelukt om volledig zonder medicatie, met hardlopen gelukkig te zijn. Het gaat nu heel goed, maar als ik merk dat ik even niet zo lekker in mijn vel zit, dan weet ik dat ik gewoon lekker moet gaan lopen. Alles voelt minder zwaar, als ik even ben gaan hardlopen. Ik merk dat ik mijn lijf ook heel erg goed kennen. Daarnaast word ik ook veel minder vaak ziek. Ik ben in de laatste vier of vijf jaar ook nooit meer ziek geweest.”
Door de positieve ervaringen die Simone had ervaren, wilde ze daarom meer doen met deze sport. Ze besloot daarom een opleiding te volgen om zelfstandig looptrainer te worden. “Inmiddels heb ik dit jaar via mijn werk mijn certificaat behaald en geef ik looptrainingen aan mensen via de sociale dienst. We merken namelijk dat ze door het lopen weer actief worden, meer bewegen en zich beter voelen. Van de eerste groep lopers is bijna iedereen ook weer aan het werk of of op een stage of werkervaringsplek. Het hardlopen brengt zoveel en ik hoop dat andere mensen ook kunnen ervaren wat ik heb ervaren.”
Daarnaast is Simone ook druk bezig met het organiseren van een estafetteloop. “Over twee weken lopen we samen met een groep de estafetteloop Den Helder-Maastricht van 420 km en ondanks dat ik altijd heb gezegd dat ik het nooit zou gaan doen, wil ik volgend jaar de hele marathon lopen in Rotterdam. Ik dacht eigenlijk nooit dat ik dat zou willen doen, maar mijn moeder is overleden toen zij 48 jaar oud was en volgend jaar word ik 48. Ook komt mijn moeder oorspronkelijk uit Rotterdam, dus het leek me heel mooi om dan de NN Marathon te lopen.”
Eleanor Crick
Eleanor Crick is freelance journalist en vertaler. In het dagelijks leven schrijft en vertaalt zij teksten als freelancer. Daarnaast blogt ze over hardlopen en gezondheid voor haar website www.loopdepressievrij.com.
Share This