DOOR

TIM MORIA
27 MEI 2018 00:15
Hardlopen tijdens onweer: wat kun je doen?
Hardlopen tijdens onweer: het is geen ideale combinatie. Maar helaas is het soms een onomkeerbare realiteit. Soms ontkom je er gewoon niet aan omdat het nog mooi weer was toen je vertrok, maar het weer gedurende de training plotsklaps omsloeg. Gisteravond begon het te onweren terwijl ik op de dijk in Almere aan het trainen was. Wat moet je dan eigenlijk doen?
Helaas is het antwoord niet al te bevredigend: zoveel kun je namelijk niet doen. Het beste wat je kunt doen is proberen te voorkomen dat je in een onweersbui terecht komt. Dus, check altijd even de weersvoorspellingen voordat je aan een training begint. Maar, zoals hierboven al beschreven: soms gebeurt het gewoon. Schuilen heeft doorgaans weinig zin. Het gros van de mensen dat wordt getroffen door een onweersflits, wordt niet rechtstreeks maar via de grond of tussenkomst van een hoog object getroffen. Schuilen onder een eenzame boom is dus niet verstandig en ook een groepje bomen – als bomen al in de buurt zijn – biedt geen zekere bescherming. Loop je in een bos? Dan is het nog het verstandigst om juist op een open plek te gaan staan. De kans is aanzienlijk dat een boom bij een eventuele inslag wordt geraakt en jij de dans daardoor ontspringt. Natuurlijk hoeven we niet te vertellen dat je sowieso niet moet schuilen onder metalen objecten als masten, lantaarnpalen of hijskranen.
Is er sowieso al nergens beschutting te vinden? Vaak hoor je dan dat je je maar zo klein mogelijk moet maken en je voeten dicht bij elkaar moet plaatsen. Het is waar, daarmee beperk je het gevolg van de inslag enigszins, maar je ervaart nauwelijks extra veiligheid. Probeer gewoon zo snel mogelijk in een gebouw of auto (die vanwege de kooiconstructie, kooi van Faraday, veel veiligheid biedt) te komen en te wachten tot de onweer voorbij is.
Is het aan het onweren, maar wil je weten hoe ver de bui eigenlijk is? Dat kun je vrij eenvoudig controleren. Zit er meer dan tien seconden tussen donder en flits? Dan is de bui nog relatief ver weg. Zit er minder dan tien seconden tussen de klap en flits? Dan nadert de onweer behoorlijk snel. Is het verschil minder dan vijf seconden? Dan weet je dat het menens is en zit je midden in de onweersbui!
Share This