We hebben allemaal wel iets waarvan we denken: hadden we dat maar geweten vóór ik begon met hardlopen.
Ben je een beginnende loper? Dan waarschuwen we je alvast voor de fouten die de ervaren lopers maar al te goed weten.
Het wordt makkelijker
Als je begint met hardlopen lijkt een minuut lopen alsof je doodgaat. Het idee dat je dit ooit 30 minuten lang kan volhouden lijkt onmogelijk. Maar vertrouw ons, voor je het weet, kan je 30 minuten onafgebroken hardlopen en vind je het verbazingwekkend ook nog eens leuk! Uiteindelijk kan je langzaam je afstand uitbouwen en na zes maanden misschien zelfs 10 kilometer hardlopen.
Draag geen katoen
Als je begint, denk je dat je gewoon een ‘normaal’ T-shirt kan dragen als je hardloopt. Fout, je wilt echt zo’n (gekleurd) loopshirt. Dat neemt zweet op en is echt een stuk fijner.
Hardloopevenementen zijn verslavend en leuk
Als je eenmaal bent begonnen met lopen en je aanmeldt voor een hardloopevenement wil je niks anders. Eerder snapte ik nooit waarom mensen geld betalen om samen hard te lopen. Hardlopen kan je namelijk ook gratis doen? Maar zodra je meedoet aan een evenement begrijp je waarom het zo verslavend is. Het motiveert je om te blijven trainen en het beste uit jezelf te halen. Het is werkelijk waar een geweldige ervaring om op wegen te lopen waar je normaal gesproken niet kan komen. Afgelopen maanden zijn veel lopers dan ook wat onthand geweest, zonder evenementen. Maar je bent gewaarschuwd als je straks je eerste evenement gaat lopen: het is verslavend!
Niet elke run zal geweldig zijn
Het is niet zo dat we elke keer als we onze schoenen aantrekken en de deur uitgaan genieten van het lopen. Soms gaat het gewoon voor geen meter. Je komt met moeite vooruit en snapt niet hoe je ooit die ene pr hebt gehaald. Maar weet, dit zal overgaan. Door de mindere trainingen leer je de goede trainingen te waarderen. Dat zijn de dagen waarop het lopen moeiteloos gaat en je voelt alsof je op wolken loopt. Héérlijk!
Doe aan crosstraining
Van hardlopen word je een betere hardloper, klopt, maar door eenzijdig te trainen belast je ook bepaalde spieren meer. Crosstraining voorkomt het. Ook als je een blessure hebt, kan je je conditie op peil houden door bijvoorbeeld te fietsen of te zwemmen. Zelfs yoga kan je helpen als hardloper! Probeer het, je zal er als hardloper geen spijt van krijgen.
Je bent tot meer in staat
Elke hardloper zal dit beamen. Door te gaan hardlopen leer je dat je veel meer kan dan je ooit voor ogen had. Die halve marathon? Dat kan jij. Een hele marathon? Lukt ook. Naast dat je door hardlopen meer zelfvertrouwen krijgt, leer je jezelf ook beter kennen. Je leert je eigen grenzen kennen, maar komt er ook achter dat het allemaal een kwestie is van doorzetten. Als je iets wil, dan kan je het ook bereiken.
Muziek is een krachtig hulpmiddel
Begin je met hardlopen, dan kan muziek een heel fijn hulpmiddel zijn. Voor mij zorgt muziek dat mijn training vlotter gaat, vooral als ik de weg niet weet. Tijdens een intervaltraining kan wat harde rockmuziek bijvoorbeeld heel erg helpen om door te zetten.
Loop in allerlei weersomstandigheden
Hardlopen in de hitte als de zon schijnt? Heerlijk! Hardlopen als het regent? Ook heerlijk! Echt waar. In het begin wil je het misschien niet, maar vertrouw de ervaren lopers. Ook in de regen lopen is leuk. Daarnaast is het verstandig om in allerlei weersomstandigheden te trainen. Je weet namelijk niet wat voor weer het wordt als je die belangrijke wedstrijd gaat lopen. Nederland kent wisselvallig weer, maar dat geeft het hardlopen ook iets extra’s.
Ga van de paadjes af
Loop ook af en toe op onverharde ondergronden. Het is een geweldige manier om in contact te komen met de natuur en in het moment te zijn. Je bent namelijk meer geconcentreerd op waar je je voet neerzet dan bijvoorbeeld wat je tempo is. De ondergrond verandert continue en als je eenmaal weg bent van al het verkeer kan je de vogels pas echt horen fluiten. Pure ontspanning!