Ik herinner me het moment nog waarop ik me voor het eerst realiseerde dat mijn bovenbenen tijdens het lopen tegen elkaar aan gingen schuren. Het was tijdens een 10 km.
Bij ieder stap kusten de binnenkanten van mijn dijen elkaar.
Bij ieder stapje. Plak, wrijf, plak en uiteindelijk wordt het schuur, schuur en vervolgens een geïrriteerde huid.
Oorzaak
Het schuren gebeurt vooral als je gaat zweten. Zweet bestaat uit zout en water, maar ook uit de stofjes orthocresol en paracresol, en die hebben een huid-ontsmettende werking. Door de warmte gaat je huid opzwellen. Op plekken waar weinig lucht bij kan komen, wordt het voor de zweetklieren moeilijk om het zweet af te voeren, waardoor ze verstopt raken. Het zout zorgt dan voor irritaties en kleine ontstekingen. Vooral als je daarbij gaat hardlopen.
Dit is dus waarom je vooral met warm weer last hebt van het schuren. Gelukkig zijn er een aantal redmiddelen die goed werken tegen schurende lichaamsdelen. Ik geef je een aantal tips om het schuren te verlichten of hopelijk te voorkomen.
Hardloopbroekjes
Als je een kort broekje aantrekt voor het hardlopen, zorg dan dat het ook een strak binnenbroekje aan de binnenkant is genaaid. Je hebt loszittende shorts en je hebt strakke shorts en strakke shorts zouden beter tegen het schuren werken. Koop natuurlijk je short ook niet te klein, anders kruipt het broekje omhoog en krijg je er toch last van.
Talkpoeder
Talkpoeder. Bij sommige mensen werkt dit uitstekend omdat het vocht absorberend is. Strooi een beetje in je kleding en klop de boel vervolgens goed uit voordat je het aantrekt.
Crème
Vaseline kan het schuren tijdelijk voorkomen, maar helaas trekt dit na een tijdje in en moet je dus weer smeren. Van een aantal hardlopers werd mij Bodyglide ook aangeraden. Dit werkt ook voor tepels, tenen, armen. Maar er zijn op talloze website zalfjes te vinden die een beschermlaagje aanleggen zonder in de huid te trekken en die water- en zweetresistent zijn.
Spray
Er bestaat nu ook een spray dat beschermt tegen overmatig transpireren, Odorex Extra Dry. Het middel zorgt ervoor dat huid droog blijft. Maar ook hierbij geldt hetzelfde als bij vaseline en talkpoeder: bij de een werkt het en bij de ander niet. Het nadeel van dit product is dat het soms kan prikken. Niet zo handig als je al last hebt van zere bovenbenen.
Water
Door veel water te drinken daalt je lichaamstemperatuur, waardoor je minder zweet en dus minder last van bultjes.
Pleisters
Daarnaast is er ook de Body Patch ReSkin. Dit is een elastische pleister die je op de zere plekken aan de binnenkant van je benen kunt plakken. Het werkt als een soort tweede huid en is pijnloos te verwijderen. Je kan de pleister ook meerdere keren gebruiken en wassen, wat een groot voordeel is. De pleister zou ook nog eens zweet goed doorlaten. De pleisters kosten ongeveer 7 euro.
Heb jij nog andere tips tegen schurende benen, tepels of andere lichaamsdelen?