Veel lopers willen (ook) wat kilo’s kwijt.

Waar blijft eigenlijk het vet dat we verliezen?

Een kort artikel met een leuk weetje:

Vanuit wetenschappelijk oogpunt is de vraag interessant waar al dat ‘verbrande ‘afvalvet’ blijft?

Tot nu toe is men van mening dat het vet in energie wordt omgezet

Australische wetenschappers onder leiding van Andrew Brown, hoofd van de UNSW van Biotechnologie en Biomoleculaire Wetenschappen schrijven in een publicatie dat dit proces anders verloopt.

Volgens Ruben Meerman, Australisch fysicus en hoofdonderzoeker van het project wordt de vetmass die we verliezen niet omgezet in warmte, noch in energie, maar wel in koolzuurdioxide. Koolzuurdioxide, of koolzuurgas, is een anorganische verbinding die kleurloos en geurloos is, en die van nature voorkomt in de atmosfeer.

“Wanneer we vet verbranden, ademen we dat dus gewoon uit onder de vorm van dunne lucht,” aldus Meerman.

Wat er bij gewichtsverlies precies gebeurt, valt best uit te leggen aan de hand van een concrete case. “Wanneer je bij een gewichtsafname van 10 kilo het pad van de betrokken atomen volgt, zie je dat 8,4 kilo van de vetmassa zich omzet in koolzuurdioxide en via de longen het lichaam verlaat. De overige 1,6 kilo wordt omgezet in water. Dat kan dan weer afgescheiden worden via urine, zweet, tranen, adem of andere lichaamssappen.”

De reden waarom dit tot nog toe zo’n goed bewaard geheim is gebleven is waarschijnlijk omdat het koolzuurgas niet zichtbaar is, en we dus niet merken dat we het ‘verliezen’.

Weten we dat ook weer.