Uit onderzoek blijkt dat elke week niet meer dan tien kilometer lopen al een grote impact heeft op de gezondheid.
Verspreid over enkele dagen is dat dus verrassend weinig. Lopers die in een week (slechts) tien kilometer hardlopen maken minder kans op obesitas dan mensen die minder dan tien kilometer per week lopen of liever in hun luie zetel blijven zitten.
Niet enkel zijn de lopers die zich aan een schema van tien kilometer per week houden minder vatbaar voor overgewicht, ook hun bloeddruk is minder hoog, ze hebben minder cholesterolproblemen, minder vaak diabetes, minder kans op bepaalde kankers en artritis.
Toch wel heel wat voordelen, in ruil voor die beperkte inspanning.
Laag aantal kilometers per training
Terwijl die voordelen van een goede conditie evident zijn, is nieuw dat daarvoor eigenlijk maar beperkt getraind moet worden. “Het lijkt erop dat we het maximum uit lopen kunnen halen door lage dosissen”, zegt Dr. Carl J. Lavie van het Ochsner Medical Center in New Orleans die bij het onderzoek betrokken is aan The New York Times. “Zo weinig als een à twee loopsessies per week van telkens minder dan een uur werkt al heel gunstig.”
Enkel wie loopt om de extra kilo’s er af te zweten, zal langere rondjes moeten lopen dan van enkele kilometers. Ook wie loopt om steeds sneller te worden, heeft langere trainingssessies nodig. Maar voor wie dat niet het geval is, die heeft een paar keer per week aan twintig à dertig minuutjes beweging al meer dan voldoende.
Maar als je nu meer kilometers wilt lopen?
Kan je te veel kilometer gaan lopen en zo een negatieve invloed hebben op je gezondheid? Jawel: artsen raden niemand aan om meer dan een uur per dag te gaan lopen, als je elke dag loopt. Vanaf dan krijg je zelfs iets meer kans op hartproblemen, om van de typische loopblessures nog maar te zwijgen. Met andere woorden: als het je doel is om aan je gezondheid te werken, is het voldoende om twee keer per week een dik half uur te gaan lopen en als méér wilt lopen (wij dus), dan is het wel goed om wekelijks twee rustdagen in plannen.