Fortuna/Delta Logistiek A1 wint de Haagse Korfbaldagen

Na jaren niet te hebben deelgenomen was Fortuna A1 dit jaar weer aanwezig op de HKD. Wat mij betreft erg leuk en goed want deze korfbalweek is een begrip in Den Haag en omstreken. Ik heb dit toernooi als speler, coach en als supporter meegemaakt en het is een feest van herkenning en gezelligheid met daarnaast leuke en goede wedstrijden in voorbereiding op het belangrijke zaalseizoen.

De week begon voor de A1 vorige week zaterdag in de nieuwe prachtige sportcampus in het Zuiderpark tegen Vitesse. Een flitsende start zorgde voor 3-0 waarna Fortuna met name scorend flink los ging. Deze eerste wedstrijd eindigt bij 35-12

Dan de tweede wedstrijd op de maandagavond tegen Die Haghe. Voor Tom een wedstrijd tegen zijn oude club waar zelfs zijn broertje nog even zijn directe tegenstander was. De eerste tien minuten van Fortuna zijn magistraal. De tweede helft wordt het iets slordiger waarna de eindstand van 34-9 op het scorebord staat.

De derde poulewedstrijd is op woensdagavond tegen Achilles (waar Mirthe vorig seizoen nog actief was). Een iets moeizamer begin dan de eerste twee wedstrijden maar op een gegeven moment is Fortuna op gang en ook deze wedstrijd scoren ze er via vele schijven lustig op los: 35-15.

Drie poulewedstrijden waar de A1 laat zien scorend erg breed te zijn. Verdedigend zitten deze drie potjes ook prima in elkaar maar in de Hoofdklasse wordt op dat gebied meer gevraagd. Dus is de finalewedstrijd tegen HKV/ Ons Eibernest een prima test. Uiteraard geldt dat voor beide finaleteams want ook HKV/ OE heeft de poulewedstrijden overtuigend gespeeld en ruim gewonnen.

Alhoewel ik snap dat de organisatie keuzes moet maken over de programmering vind ik dat de A-finale op de zaterdag thuishoort. Nu was de finale op vrijdagavond om 21.00 uur. Overigens lijkt het erop dat het publiek de vrijdagavond prima vond, want de hal was erg goed gevuld. Dat tekent toch de uitstraling van dit toernooi in Den Haag (en omstreken).

Dan de finale. In de beginfase een HKV/ OE dat je kan verwachten. Fel, enthousiast, scherp (en op het randje) verdedigen en doelgericht. Fortuna heeft het in beginfase erg lastig. Alsof ze werden verrast door de felheid en het spel van HKV/ OE. De A1 speelt erg onrustig, sluit te laat en het gevolg is dat er matige kansen worden gecreëerd en ook de afronding matig is. Qua scoreverloop is de beginfase logischerwijs dan ook voor HKV/ OE. Na tien minuten staat het 2-5 waarna bij 3-6 Fortuna een time out neemt. Dit helpt even want de A1 scoort meteen de 4-6 maar twee aanvallen later staat het 4-8 en heeft HKV/ OE een gaatje geslagen. Gelukkig voor Fortuna knallen ze kort achter elkaar drie ballen binnen en dus is de aansluiting er snel weer bij 7-8. Er wordt dan even niet gescoord maar met nog acht minuten tot de rust sluit Fortuna zelfs helemaal aan bij 8-8. Fortuna neemt dan het initiatief over en ze lijken voor rust een gaatje te gaan slaan want via een mooie buzzerbeater wordt het 12-9. Maar HKV/ OE knokt zichzelf knap weer in de wedstrijd en drie goals op rij zorgt met nog twee minuten voor 12-12. In de laatste minuut scoren beide teams nog een keer en dus komt de rust bij 13-13.

De beginfase van de tweede helft gaat het allemaal erg snel. Beide teams schieten scherp. Er wordt aan beide kanten een stip gemist. Fortuna slaat een klein gaatje, maar weer weet HKV/ OE aan te sluiten en na ruim zeven minuten in de tweede helft staat het 18-18. Vervolgens pakt de A1 bij 19-18 weer een voorsprong en bij deze stand mist HKV/OE opnieuw een stip. Hierna dendert Fortuna door en heeft HKV/OE geen enkel antwoord op het veelzijdige aanvalsspel van Fortuna. Over veel schijven wordt gescoord en met nog ruim 12 minuten lijkt de wedstrijd na een 6-0 run beslist bij 24-18. HKV/OE scoort dan eindelijk weer voor 24-19 maar de dadendrang van Fortuna is voor hun niet meer te stoppen. Met nog vijf minuten te gaan en vele mooie goals later staat het 32-20 en dus laat Fortuna uiteindelijk in de tweede helft zien beter te zijn. Vooral de aanvallende dreiging van alle spelers en het scoren over veel schijven is een sterk wapen van de A1 van dit jaar. Verdedigend zal het hier en daar wel beter en vooral collectiever moeten. Overigens gaat het scoren de laatste vijf minuten (bij beide teams) gewoon door en de wedstrijd eindigt bij een mooie 37-25.

Gefeliciteerd A1! Nu op naar de eerste competitiewedstrijd volgende week tegen TOP/SolarCompleet in Sassenheim. Succes A1!